Οι ωμοπλάτες παίζουν σημαντικό ρόλο στη στάση του σώματος.
Η καθιστική ζωή, ιδίως μπροστά από οθόνες, οι τσάντες που κουβαλάμε στον ώμο και άλλες καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη συνηθειών που δεν μας εξυπηρετούν.
Οι σφιγμένες ωμοπλάτες μπορούν να δημιουργήσουν πόνο στον αυχένα, περιορισμένη κίνηση στον θώρακα, πόνο στην πλάτη.
Το video που ακολουθεί είναι μια σύντομη εξερεύνηση των κινήσεων που μπορεί να κάνει η ωμοπλάτη.
Σας προσκαλώ να ξαπλώσετε στο πάτωμα και να το δοκιμάστε για να δείτε τι επίδραση έχει στο σώμα σας.
Μια πρόχειρη αναζήτηση στο google με τις λέξεις “στάση σώματος” μου έφερε άρθρα που έλεγαν ότι η κακή στάση του σώματος μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην σπονδυλική στήλη, ότι είναι αντιαισθητική και προκαλεί πονοκεφάλους, δισκοκήλη και κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Επίσης έλεγαν ότι πρέπει να προσέχεις την στάση σου όπου κι αν βρίσκεσαι, στο μετρό, στον μπακάλη, όταν βλέπεις τηλεόραση. Τέλος, έδιναν συμβουλές για το πώς πρέπει να υποστηρίζεις την μέση σου όταν κάθεσαι, για το πώς πρέπει να κάθεσαι στο γραφείο στο αυτοκίνητο στον καναπέ στην πολυθρόνα στο σκαμνί, πώς πρέπει να κρατάς τους ώμους τον αυχένα κλπ κλπ. Δεν βρήκα όμως πουθενά τον ορισμό της στάσης του σώματος, τουλάχιστον στα πρώτα άρθρα που κοίταξα, ίσως γιατί θεωρείται δεδομένο ότι ξέρουμε για ποιό πράγμα μιλάμε.
“Στάση σώματος”, τι σου φέρνει στο μυαλό; Πόζα σε φωτογραφία; Σταρ του σινεμά που ατενίζει αγέρωχα τη θάλασσα; Στρατιώτες σε στάση προσοχής; Την ίσια πλάτη χορευτών μπαλέτου; Τον Κουασιμόδο; Το λικνιστικό βάδισμα μοντέλων στην πασαρέλα; Την μαμά σου να σου λέει "στάσου ίσια παιδί μου";
Φαντάσου όλα τα παραπάνω παραδείγματα χωρίς την ύπαρξη σκελετού. Δεν θα διέφεραν και πολύ μεταξύ τους, θα θύμιζαν σωρό από ρούχα ριγμένα στο πάτωμα. Η στάση λοιπόν είναι άμεσα συνυφασμένη με τον σκελετό. Ο σκελετός μας στηρίζει. Πού μας στηρίζει; Στο πεδίο βαρύτητας.
Όταν μας στηρίζει καλά, καταφεύγουμε λιγότερο στην βοήθεια των μυών και τότε εκείνοι επιτελούν απερίσπαστοι το έργο τους που είναι να μας κινούν.
Η στάση του σώματος δεν είναι κάτι στατικό. Είναι ο τρόπος που οργανώνουμε τον σώμα μας την κάθε στιγμή, σε κάθε μας κίνηση. Η στάση μας είναι καλή όταν ο σκελετός μας προσφέρει την στήριξη που χρειαζόμαστε ώστε να καταφεύγουμε λιγότερο στην μυική προσπάθεια.
Τα διαδικτυακά μαθήματα (μέσω zoom) τα ξεκίνησα λόγω πανδημίας και διαπίστωσα ότι δουλεύουν.
Βάζω λοιπόν εδώ ένα μάθημα για όποιον έχει την περιέργεια να πάρει μια γεύση από την μέθοδο.
Σας προσκαλώ να ξαπλώσετε στο πάτωμα και να το δοκιμάστε για να δείτε τι επίδραση έχει στο σώμα σας.
Πριν από λίγο καιρό με επισκέφτηκε μια κυρία την οποία απασχολούσε το γεγονός ότι δεν μπορούσε πλέον να ανεβαίνει σκάλες. Τις ανέβαινε με μεγάλη δυσκολία. Συζητώντας μαζί της, ανακάλυψα ότι πριν από μερικά χρόνια είχε περάσει ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας που την ανάγκασε να μείνει στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Της ζήτησα να ανέβει ένα σκαλί για να δω τον τρόπο που το έκανε. Παρατήρησα ότι οι ώμοι της δεν συμμετείχαν καθόλου στην κίνηση.
Όταν είμαστε καλά και νιώθουμε γεροί, μπορούμε να βάζουμε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται στις δραστηριότητές μας, στον τρόπο που κάνουμε κάποια πράγματα, χωρίς αυτό να έχει άμεση επίπτωση. Όταν είμαι καλά μπορώ άμα θέλω να ανεβαίνω τις σκάλες με κουτσό, πάντα, κι ας ξοδεύω περιττή ενέργεια. Φυσικά όταν ένας τρόπος μας έχει γίνει συνήθεια, δεν παρατηρούμε ότι ξοδεύουμε περιττή ενέργεια. Μέχρι που έρχεται η στιγμή που είτε λόγω ηλικίας είτε για λόγους υγείας δεν έχουμε πια ενέργεια για ξόδεμα.
Καλοκαιρινό εργαστήρι της μεθόδου Feldenkrais.
Κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα ευλύγιστο και ελαφρύ σώμα.
Η "Βέλτιστη Κίνηση" οργανώνει ένα εργαστήρι 20 μαθημάτων της μεθόδου Feldenkrais που θα διαρκέσει από 25 Ιουνίου μέχρι 20 Ιουλίου.
Τα μαθήματα θα γίνονται από Δευτέρα έως και Παρασκευή 8-9 μ.μ.
Το κόστος είναι 130 ευρώ. Δώρο ένα ατομικό μάθημα.