Με τα λόγια του Moshe Feldenkrais

Ο Moshe Feldenkrais διηγείται πως συνάντησε στο τρένο κάποιον που διάβαζε κρατώντας το βιβλίο ανάποδα. Εκφράζοντας την απορία του αντιμετώπισε αντίστοιχη απορία από τον συνταξιδιώτη του για το γεγονός ότι αυτός έπρεπε να κρατάει το βιβλίο με συγκεκριμένη κατεύθυνση για να διαβάσει.
Ο ταξιδιώτης είχε μάθει να διαβάζει καθισμένος με τους συμμαθητές του γύρω από ένα μοναδικό βιβλίο το οποίο είχε διαφορετική κατεύθυνση κάθε φορά ανάλογα με τη θέση που καθόταν κάθε παιδί. Ο εγκέφαλός του διάβαζε με την ίδια ευκολία ανεξάρτητα από την κατεύθυνση του βιβλίου.

"Οι περισσότεροι έχουμε διαμορφωμένο (καλωδιωμένο) τον εγκέφαλό μας ώστε να διαβάζει προς μια κατεύθυνση. Έτσι περιορίζουμε την ικανότητά μας πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο "σωστός" ή ο μοναδικός τρόπος να διαβάζεις.
Το ίδιο κάνουμε με πολλές από τις ικανότητες που έχουμε αποκτήσει."

 

Η μάθηση μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργούμε επιλογές, ελευθερώνοντάς μας από καταναγκαστικές συνήθειες.
- Μάθηση σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις το ίδιο πράγμα τουλάχιστον με 2,3 διαφορετικούς τρόπους, αλλιώς δεν είναι μάθηση, είναι ένας ακόμα καταναγκασμός.
Είναι άλλη μια κακή συνήθεια. Γιατί θα καταλήξει κακιά συνήθεια, και θα κρατήσει για όλη τη ζωή σου, δεν θα μπορείς να την αλλάξεις. Άμα δεν υπάρχει άλλη επιλογή!

Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό video

 

on 24 Σεπτεμβρίου 2017