Κίνηση και μάθηση

Πριν από λίγο καιρό με επισκέφτηκε μια κυρία την οποία απασχολούσε το γεγονός ότι δεν μπορούσε πλέον να ανεβαίνει σκάλες. Τις ανέβαινε με μεγάλη δυσκολία. Συζητώντας μαζί της, ανακάλυψα ότι πριν από μερικά χρόνια είχε περάσει ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας που την ανάγκασε να μείνει στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Της ζήτησα να ανέβει ένα σκαλί για να δω τον τρόπο που το έκανε. Παρατήρησα ότι οι ώμοι της δεν συμμετείχαν καθόλου στην κίνηση.

Όταν είμαστε καλά και νιώθουμε γεροί, μπορούμε να βάζουμε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζεται στις δραστηριότητές μας, στον τρόπο που κάνουμε κάποια πράγματα, χωρίς αυτό να έχει άμεση επίπτωση. Όταν είμαι καλά μπορώ άμα θέλω να ανεβαίνω τις σκάλες με κουτσό, πάντα, κι ας ξοδεύω περιττή ενέργεια.  Φυσικά όταν ένας τρόπος μας έχει γίνει συνήθεια, δεν παρατηρούμε ότι ξοδεύουμε περιττή ενέργεια. Μέχρι που έρχεται η στιγμή που είτε λόγω ηλικίας είτε για λόγους υγείας δεν έχουμε πια ενέργεια για ξόδεμα.

Εδώ είναι που μπορεί να βοηθήσει η μέθοδος Feldenkrais.

Παρατηρήσατε ποτέ με ποιόν τρόπο ανεβαίνετε τα σκαλιά; Τι κάνει η λεκάνη σας, πώς συμμετέχουν ή δεν συμμετέχουν οι ώμοι; Τι κάνει το κεφάλι; Πού κοιτάνε τα μάτια; Τι κάνει η σπονδυλική στήλη; Σε ποιό σημείο του πέλματος πέφτει το βάρος; Τι κάνουν τα γόνατα; Ανασαίνετε; Θα μπορούσα να συνεχίσω τις ερωτήσεις όχι για να σας δώσω την σωστή απάντηση αλλά για να σας βάλω στην διαδικασία να παρατηρήσετε τι κάνετε. Γιατί όταν ξέρεις τι κάνεις μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις.

Το ανέβασμα της σκάλας είναι μια διαδικασία. Όταν τα στοιχεία που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία βελτιωθούν, η διαδικασία βελτιώνεται.


Ανεβείτε χωρίς βιασύνη μερικά σκαλιά και παρατηρείστε τι κάνουν τα χέρια σας. Την επόμενη φορά κάντε το ίδιο κρατώντας τα χέρια κολλημένα στα πλευρά σας. Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο;


Την επόμενη φορά ανεβείτε μερικά σκαλιά ως εξής, όταν ανεβαίνει το δεξί πόδι αγγίξτε τον δεξιό μηρό με το αριστερό χέρι. Όταν ανεβαίνει το αριστερό πόδι, αγγίξτε τον αριστερό μηρό με το δεξί χέρι. Με δυο λόγια αγγίξτε τον μηρό που ανεβαίνει με το αντίθετο χέρι, στο ύψος που φτάνει το χέρι χωρίς να σκύβετε. Τι κάνουν οι ώμοι σας; Τι κάνει το κεφάλι σας, μένει στη μέση ή ακολουθεί την κίνηση των ώμων;  Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο το ανέβασμα σε σχέση με όταν είχατε τα χέρια κολλημένα στα πλευρά;


Δοκιμάστε άλλη μια φορά αγγίζοντας τον μηρό με το αντίθετο χέρι και φροντίστε το κεφάλι να μένει στη μέση δηλαδή να μην ακολουθεί την κίνηση των ώμων. 
Την επόμενη φορά ανεβείτε τα σκαλιά χωρίς να κάνετε κάτι ιδιαίτερο. Έχει αλλάξει τρόπος που ανεβαίνετε τα σκαλιά σε σχέση με πριν;

Έχουμε ένα ευφυές νευρικό σύστημα το οποίο όμως αγαπάει την συνήθεια. Τροφοδοτώντας το με πολλές παραλλαγές μιας κίνησης του επιτρέπουμε να έχει επιλογές και να μην μένει εγκλωβισμένο στις συνήθειές του.

Λειτουργώντας συνειδητά μπορούμε να μάθουμε να κινούμαστε με εκπληκτική ελαφράδα και ελευθερία σε κάθε ηλικία.

on 23 Οκτωβρίου 2018